Nagy András hivatkozásai

PublicationNév Nélkül2004

Harminc éve, 1974. szeptember 9-én bomlott el földi sátorháza és találta meg mennyei, örökkévaló házát intézetünk ószövetséges professzora, dr. Nagy András. A hányatott sorsú (katonaság a fronton, meghurcoltatás, kényszernyugdíjazás) tudósra, életpéldájával is nevelőre, nemzedékek lelki atyjára emlékezünk a jelen kis írástöredékkel.


Publication type: RemembranceSubject area: Varia, OtherKeywords: emlékezés, Ószövetségi Tanszék
Református Szemle 112.1
PublicationJuhász Tamás2019

Publication type: RemembranceSubject area: Old Testament, Varia, OtherKeywords: megemlékezés
Református Szemle 112.1
PublicationKozma Zsolt2019

Publication type: BibliographySubject area: Old Testament, VariaKeywords: bibliográfia
Református Szemle 115.3
PublicationAmbrus Mózes2022

A II. bécsi döntés kedvező fordulatot hozott az Észak-Erdélyben élő magyarság számára, ami megmutatkozott a tudományos életben is. Tanulmányunkban azt vizsgáljuk, hogy a teológiai tanárok munkásságára milyen hatással volt az anyaországhoz való visszatérés. A Református Szemle az erdélyi reformátusság egyik legjelentősebb sajtóorgánuma volt, így tanulmányunkban az ott megjelent írásokat tesszük vizsgálat tárgyává. A Református Szemle folyóiratban azokat a cikkeket vizsgáltuk, amelyek vezércikként vagy tanulmányként jelentek meg. Az 1940-es év írásait részletesebben vizsgáljuk. Ebben az évben négy tanárnak (Tavaszy, Gönczy, Imre, Nagy) jelentek meg írásaik a Református Szemlében, így az ő írásaikat elemezzük, hogy megtudjuk: változott-e írásaik stílusa, mondandója, témája a II. bécsi döntést követően.


Publication type: Research articleSubject area: Church historyKeywords: Észak-Erdély, Második Bécsi Döntés, Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet, teológiai tanárok, publikációs tevékenység