Sipos Dávid

Sipos Dávid 2003–2008 között a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben tanult, a mesteri képzést az amszterdami Vrije Universiteit egyetemen végezte. Egyháztörténettel kolozsvári teológiai tanulmányai alatt kezdett foglalkozni, 2010–2013 között a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egyháztörténeti doktori iskolájának hallgatója, A történelmi dési, széki és görgényi református egyházmegyék orgonáinak története című értekezését 2016-ban védte meg. Egyetemi tanulmányai előtt és alatt részt vett az esztergomi bazilika, több budapesti templom, a szépkenyerűszentmártoni és a mákófalvi orgonák javításának munkálataiban.

Szerzői tartalom

Rácsnézet | Táblanézet
Megjelenített bejegyzés: 1 - 6 Összesen: 6

2017

2016

2015

2013

Tanulmányunkban azt vizsgáljuk meg, hogy ki volt Konnert Márton, hogyan került a József név az orgonák történetébe, illetve melyik név a helyes. Ugyanakkor közöljük a Konnert-orgonák történetét is.

PublikációSzaktanulmány2013Református Szemle 106.4

2011

A zilahi reformátusok a környéken egyedülálló módon 155 év alatt 3 orgonát építtettek, azokat rendszeresen javíttatták, és a gyülekezetben ez idő alatt 12 ismert és kevésbé ismert orgonaépítő fordult meg. Az erdélyi református orgonaépítési, vásárlási és javítási mutatókat nézve akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy más gyülekezethez képest Zilahon az orgonaépítők egymásnak adták a templom kilincsét. Ekkora orgonaépítési, karbantartási kedv bizonyára összefüggésben volt a gyülekezet anyagi helyzetével, de legfőképpen azzal az igénnyel, amelyről Magyarósi István is írt: a zilahi gyülekezet mindig úgy gondolta, hogy istentiszteleti éneklése csak orgonaszóval teljes, és ezt nem megfelelő vagy romlásnak indult hangszerrel nem tudta elképzelni. Illő tehát, hogy ennek az igyekezetnek emléket állítsunk e tanulmányban.

PublikációSzaktanulmány2011Református Szemle 104.6

2008

SzakdolgozatBA Szakdolgozat2008Supervisor: Buzogány Dezső