Mezey Mónika

Mezey Mónika (Debrecen, 1975) felsőfokú tanulmányait Debrecenben és Budapesten végezte, latin nyelv és irodalom szakos diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett 1998-ban, református teológus-lelkész diplomát pedig a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen 2001-ben. Az 1998/99-es tanévben a texasi Austin Presbyterian Theological Seminary hallgatója volt. 2005-ben az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen szerzett kultúratörténész oklevelet. 2006 óta az Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ munkatársa

Szerzői tartalom

Rácsnézet | Táblanézet
Megjelenített bejegyzés: 1 - 2 Összesen: 2

2022

A rabbinikus és a korai keresztény iratok párhuzamosságait többnyire megmagyarázhatjuk a közös gyökereikkel és a közös ellenséggel. Van azonban egy olyan terület, amellyel kapcsolatban a Szentírás semmiféle iránymutatással nem szolgál, ez pedig a látványosságok kérdése, ennek ellenére ugyanazt a bibliai helyet (Zsolt 1,1) használják, amikor a pogány látványosságok ellen érvelnek. Ez lehet egy intenzív eszmecsere eredménye, de visszavezethető egy közös, szóban hagyományozott forrásra is.

PublikációSzaktanulmány2022Református Szemle 115.2

2021

A bálványimádásról szóló Misna-traktátus, az Avoda Zara egyik szakasza (AvZar 1:5) azokat az árucikkeket sorolja fel, amelyeket tilos a pogányoknak eladni. Felmerülhet a kérdés, hogy a felsoroltak valóban olyan fontos szerepet játszottak-e a pogány kultuszokban, mint ahogyan azt traktátus sugallja. Más lehetséges magyarázat szerint ezek mind varázsláshoz használt alapanyagok. A tanulmány ezt a két kérdést járja körül, régészeti és irodalmi emlékek alapján.

PublikációSzaktanulmány2021Református Szemle 114.5